Buczenie po wyłączeniu silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jask2
    Classic
    • 2014
    • 1

Hejka , taka piękna pogoda a ja do pracy szl..... :evil:
  • chwieda
    Classic
    • 2012
    • 9

Witam

Wiem, że ten temat się już pojawiał, ale proszę o ustalenie przyczyny w moim przypadku
    Posiadam Skodę Octavię Kombi silnik 1,9tdi BXE 2010rok po wyłączeniu silnika słychać głośne "buczenie" przez około 3 sekundy pod maską.
    Ustaliłem pochodzenie dźwięku i według mnie "buczenie" pochodzi z (nie wiem czy to dobrze nazwę) zawór elektrozawór podciśnienia taka czarna puszeczka w podszybiu.
    Udałem się w dniu dzisiejszym do ASO w celu ustalenia ceny naprawy/wymiany Pan serwisant poinformował mnie, iż jest to droga część i skoro nic się nie dzieje to lepiej zostawić. Wszystko niby ok, ale mnie ten dźwięk strasznie denerwuje za każdym razem wyłączając silnik. Zacząłem więc czytać forum i powiem szczerze, że zaczynam wątpić czy to jest na 100% uszkodzenie zaworu. Kilka osób pisało, iż może to być wina klapki gaszącej która daje podobno takie same objawy. Proszę o opinie i porady co mam naprawiać zawór czy klapkę, a może coś innego???
    Link to filmiku który nagrałem https://www.youtube.com/watch?v=MPa57_oyMus

Komentarz

• zadariusz1
      Rider
      • 2011
      • 543
      • Octavia III (5E3)
      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Nic nie naprawiaj,jak tak mam w swoim aucie od nowości,czyli już ponad 8 lat i mi to nie przeszkadza,lecz jeśli chcesz to najpierw wymień blok zaworów,a póżniej klapkę

Komentarz

• ufo
        L&K
        • 2008
        • 1475
        • Octavia III combi (5E5)
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

chwieda, miałem dokładnie to samo w 2.0 TDI-BKD. uaktywniło się to w ostatnich dwóch latach użytkowania i nie wpłynęło to negatywnie na prace silnika tylko ten "głupi" odgłos po wyłączeniu.

Komentarz

• chwieda
          Classic
          • 2012
          • 9

Dziękuje za podpowiedzi dzisiaj byłem u swojego mechanika - jego odpowiedź "jeździć i się nie przejmować" pozostaje tylko przyzwyczaić się do buczenia lub kupić używkę na allegro

pozdrawiam

[ Dodano: Sob 10 Sty, 15 21:31 ]
          Panowie proszę o informację chciałbym wymienić blok zaworów na używany ale:
          Mój oryginalny ma symbol 6Q0906625E a ja mam u siebie w garażu z symbolem 3CO906625 chyba z passata
          1. Czy mogę taki zamontować i będzie ok?
          2. Czy coś może się stać gdybym taki zamontował?
          3. Na allegro są dostępne używane bloki zaworów z symbolem 6Q0906625 bez literki E na końcu czy taki może być?
          4. Czy blok zaworów o symbolu 6Q0906625 musi być kupiony tylko z tego samego rodzaju samochodu? (w moim przypadku Octavia)
          5. Na samym środku oryginalnego bloku jest umieszczony symbol CG3 ten z Passata ma WTJ czy to ma jakieś znaczenie?

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...